Orel - Král výšin

02.11.2010 22:37

Majestátný vzhled a síla orlů rozhodly o častém užívání jejich symbolů v erbech mnoha národů a států. Orli jsou výborní letci a obratní akrobaté. proudy teplého vzduchu se nechávají vynést vysoko do oblak, často pak složí křídla a jako kámen se velkou rychlostí šíří k zemi. Orel občas zaútočí střemhlavým letem i z výšky půl kilometru. Leteckou akrobacií je nejvíce proslulý orel kejklíř , který v povětří předvádí piruety, obraty a osmičky. Orli jsou také výbornými staviteli - budují si pevná a stabilní hnízda na nedostupných skalách a v korunách vysokých stromů.

Živý se hlavně lovem menších savců a ptáků, nepohrdnou však ani zdechlinou. Na orlím jídelníčku se občas objevují také termiti a opice, či dokonce antiliopy anebo kořist, kterou uloupí jiným zvířatům.

Orlí zobák je silný, ostrý a hákovitý, určený k roztrhání kořisti.

 

Domovem orla bělohlavého je Severní Amerika. Orli bělohlaví žijí v párech a svá "manželství" uzavírají na celý život. Svazek utužují okázalými zásnubními lety.

 

Orli vytvářejí páry na celý život. Do hnízd postavených ze silných větví se vracejí každý rok. Samice často snáší dvě vejce, ale obvykle se vylíhne a do dospělosti přežije pouze jedno mládě.

 

Zrak: za výborný zrak vděčí orli svým velkým očím. Malou myš, která je jejich častou kořistí, vidí ze vzdálenosti až 1,5 km!

Pařáty: jsou opeřené až k prstům, které jsou zakončené ostrými drápy. Drápy slouží k pevnému uchopení a často také k usmrcení kořisti.

Křídla: široká křídla umožňují plachtění a manévrování i při silných poryvech větru.