Kočky

21.11.2010 20:20

Všechny šelmy jsou masožravci. Některé se živí mršinami a odpadky, příležitostně ovocem a bobulemi. Kočky však loví živou kořist. Mají velké oči, které jim umožňují noční vidění, a drápy, jež mohou(kromě geparda) zatáhnout do polštářku na nohou, aby si je neobrousily.

Kočkovité šelmy najdeme po celém světě v nejrůznějších oblastech - od chladných hor až po tropické lesy. Sílu a lstivost kombinují s rychlostí a mrštností za použití vynikajícího zraku, sluchu a čichu.

Kočkovití jsou uniformní skupinou, to znamená, že si jsou velmi podobní jak tvarem těla, tak chováním - a rovněž způsobem lovu. Většina žije samotářsky a potuluje se v noci. Kočkovití se ke kořisti plíží obezřetně, co nejvíce přitištěni k zemi. Potom rychle vyrazí a skokem se zmocní oběti. Zahnutými drápy přidrží kořist pod sebou a zatnou do ní dlouhé ostré zuby. Velké ostré špičáky projedou lehce silnou kůží, přetnou šlachy a páteř. 

přehled

KOČKOVITÍ

(podčeledi)

Velké kočky

- 7 druhů

- ostré zuby a drápy

- dokáží hlasitě řvát

Lev

- Afrika, střední Indie

Tygr

- jížní a východní Asie

Jaguár

- Střední a Jížní Amerika

Levhart

- Afrika, jížní Asie

Irbis

- střední Asie

Levhart obláčkový

- jihovýchodní Asie

Gepard

- Afrika, Blízký východ

Malé kočky

- 28 druhů

- podobají se velkým kočkám

- jsou menší

- předou

- Tato čeleď zahrnuje pumu(největší z malých koček), rysa ostrovida, rysa červeného, karakala, kočku divokou, manula, ocelota, kočku černonouho(nejmenší)