O slonech

21.11.2010 13:37

Sloni jsou největšími suchozemskými zvířaty. Slon africký je svýma ohromnýma ušima a delším chobotem větší než slon indický. Tito velcí savci jsou pozoruhodní svou velikostí, silou a výdrží a rovněž dlouhým životem a složitým rodinným chováním. Lidé odnepaměti cvičí slony, zejména v Asii, pro nejrůznější práce, například k lovu, nošení břemen, válčení, ke kácení stromů a pro slavnosti. Jejich existence je však ohrožena, protože je lovci zabíjejí především pro slonovinu z jejich klů.

Oba Druhy dávají přednost společnému životu v malých rodinných klanech. Putují pomalu a neúnavně, živí se přitom travou, kůrou, listy a větvemi. Krmení věnují přes osmnáct hodin a zkonzumují okolo 180 kg potravy denně. Při chůzi udžují průměrnou rychlost 5 km/h. Jestliže vycítí nebezpečí, dají se na útěk nebo se obrátí proti útočníkovu až čtyřicetikilometrovou rychlostí.

Sloni se s ostatními členy stáda dorozumívají několika způsoby. Pomocí jednoduchého jazyka vydávají hluboké vrčení a dunění, které se rozléhá v otevřené krajině do vzdálenosti stovek metrů. Nebo čichají pachy ve vzduchu svými choboty, kterými se také vzájemně dotýkají. Sloní chobot slouží k mnoha činnostem. Sloni ho využívají na způsob lidské paže a dlaně k trhání trávy, zdravení se s ostatními slony a k vodění mláďat.

Ochlazování

Sloni nepijí chobotem, pouze jím nasávají vodu, kterou si pak vstřikují do tlamy nebo přes hlavu na záda jako studenou sprchu. Sloni se také ochlazují koupáním v bahně a máváním ušních boltců. Boltce pracují jako chladič, neboť se velkou plochou podílejí na vypařování tělesného tepla do vzdchu.

Přerostlé zuby

Sloní kly jsou řezáky. Začínají růst ve stáří okolo dvou let a rostou po celý život zvířete. Obě pohlaví mají kly, ale u samic slona indického jsou obvykle kratší a skryté chobotem a dolním pyskem.

!!! Sloní kly tvoří hlavně tvrdá bílá hmota zvaná slonovina. Vyrábějí se z ní nástroje, ozdoby, zbraně a dekortivní předměty. Navzdory přísné zákonné ochraně a ozbrojeným hlídačům padne mnoho slonů za oběť pytlákům. Příčinou jsou právě jejich kly. V několika oblastech, kde se sloni vyskytují ve větším množství, se provádí kontrolovaný odstřel a do budoucna se uvažuje o povoleném, byť limitovaném lovu.!!!

Slon indický

Sloni indičtí  mají kupolovitější předek hlavy a hrbatější záda než sloni afričtí. Stříkají vodou, blátem nebo prachem, aby se ochladili a zbabvili podrážděnou kůži parazitů. Sloni indičtí žijí především v lesích Indie, Srí Lanky a jihovýchodní Asie. Často se chovají a cvičí jako pracovní zvířata. Přibližně padesát tisíc jich žije divoce v kopcovité a odlehlé džungli.

Slon africký

Sloni afričtí žijí v Africe jižně od Sahary, kde obývají savany, lesy a suché, trnité křoviny. Největší samci slona afrického měří 4 m v kohoutku a od špičky chobotu po konec ocasu 10 m. Váží přes 6 tun. Chobot může dosáhnout délky 3 m. Vzácnější "obrovský" slon indický může být téměř stejně veliký, je však lehčí - neváží více než 3 tuny.

 

Život slonů ve skupinách

Rodinné "klany" jsou matriarchálního typu, vedené nejstarší slonicí. Ta si pamatuje místa, kde se v určité roční době dá sehnat potrava.

 

Nejstarší samice, které může být více než 60 let, díky své vynikající a dlouhé paměti zavede stádo bezpečně k napajedlům v období sucha. Zná různá místa, kde se ještě mohla uchovat voda. Sloni Vydlabávají svým chobotem jámy, ale také jím srkají vodu, kterou potom vypouštějí do tlamy

 

Sloni se při setkání vájemně očichávají a hladí, aby se ujistili, že jde o člena za stejné skupiny, nikoli vetřelce.

 

V prehistorických dobách patřilo ke slonovitým mnohem více přestavitelů, mezi nimiž náležel také mamut. Dlouhá srst a silná vrstva tuku mu umožňovaly bez problémů přežít i krutou africkou zimu. V současné době je nejbližším příbuzným slona afrického slon indický.