Papoušek

03.11.2010 14:51

Na Zemi žije kolem 320 druhů papoušků. Nejznámějšími jsou andulky, papoušek ara a kakadu. Nejupovídanější papoušek je africký žako.

Papoušci ara a kakadu jsou velmi hluční. Pokud ale hrozí nebezpečí mláďatům, dokáže se i kakadu chovat příkladně tiše. Papouščí námluvy vypadají velmi zajímavě: samečci při nich předvádějí okázalé chocholky a pečují o samičky, jimž čistí a rovnají peří.

Velmi zajímavým druhem je kakapo soví z Nového Zélandu - jediná noční papoušek, který ještě ke všemu ztrtil schopnost létat. Jeho jedinou obranou před nepřáteli je olivově zelené zbarvení, díky kterému ho lze jen těžko rozpoznat od okolních rostlin. O schopnost létat přišel kakapo v době, kdy na Novém Zélandu nežili žádní jeho přirození nepřátelé. V současnosti ho ohrožují například s příchodem Evropanů zavlečení hranostajové nebo zdivočelé kočky.

Chocholka papouška kakadu naznačuje, v jaké je náladě - bojovné, když je vztyčená, nebo vystrašené, je-li sklopená. Největším zástupcem papoušků kakadu je šedočerný kakadu havraní, který má zobák dlouhý až 10 cm.

 

Ara je nejen pestrým, ale také velmi hlasitým druhem papouška.

 

Andulky se nejlépe hodí pro chov v párech - tehdy přivádějí na svět potomstvo a vzájemně o sebe pečují. Chovají-li se jednotlivě, zajímají se o okolní dění a rády napodobují lidský hlas.

Zakřivený zobák: je skvělým nástrojem k louskání ořechů, které spolu s ovocem, semeny, kořínky a hmyzem tvoří základ papouščí stravy.

Pestré zbarvení: má většina papoušků. Krásně zbarvená pera používaly domorodé kmeny k výrobě slavnostních obleků.