Slon africký

22.11.2010 21:36

Když doroste samec slona afrického do rekordní velkosti, může být dlouhý 7,5 m, vysoký 4 m a těžký 6 tun. Jeho kly mohou měřit 3,5 m a vážit přes 100 kg. Kdysi dáno obývali sloni skoro celou Afriku od polopouští po horské pralesy. Nejprve - od začátku našeho letopočtu - vymizeli na severu a potom postupně řídly populace na západě a jihu kontinentu. V současné době žije na území o rozloze 7 miliónů kilometrů čtverečních odhadem 600 tisíc slonů, z toho většina v rovníkové Africe. Osídlení je dost nerovnoměrné, zatímco někde přirozený přírustek nevyrovná ani ztráty způsobené pytláky, v některých národních parcích se sloni přemnožují. Jelikož transport slonů není při jejich velikosti myslitelný, ve snaze zabránit hladomoru se různými preparáty snižuje pohlavní aktivita samic.

Výskyt slona afrického

 

Dospělí slon sežere denně více než 200 kg potravy a najednou je schopen vypít více než 100 l vody. Sloni se rádi koupou. Po koupeli se s oblibou posypou pískem a blátem, které po vyschnutí tvoří na jejich těle "krunýř", chránící je před bodavým hmyzem.

 

Ve sloním stádu panuje pevná hierarchie. Svinování chobotu a víření oblaů prachu je znamením pro mladší a slabší jedince, aby ustoupili z cesty silnějšímu a důležitějšímu zvířeti. Přestou však tato obrovská zvířata mají mírnou, přívětivou povahu a žijí rodinným životem. Po smrti každého slona u něj členové jeho stáda vydrží bdít ještě mnoho hodin.

 

Uši  fungují jako obrovské vějíře, které v africkém žáru zajišťují trochu chladu. Jsou hodně prokrvené, aby se krev, která jimi prochází, mohla snadno ochladit. 

Kly jsou přerostlé řezáky. Dorůstají slonovi po celý život.

Pomocí chobotu slon dýchá, čichá, pije, koupe se, sbírá potravu a také se dorozumívá. Kromě známého typického troubení slon vydává ještě hluboké zvuky, které jsou pro lidské ucho neslyšitelné. Nesou se savanou na vzdálenost několika kilometrů a k jejich zachyení slonům pomáhají velké pohyblivé ušní boltce.

Díky měkké a velmi jemné podušce na chodidlech se toto těžké zvíře pohybuje tařka neslyšně. Denně ujde téměř 80 km rychlostí mezi 8 - 9 km za hodinu. Pokud to vyžaduje situace, dokáže na krátkou vzdálenost běžet až rychlostí 30 km za hodinu.